Intervisie voor mediators

UPDATE november 2018: beide vrije plekken zijn inmiddels opgevuld. Wel kun je vrijblijvend je interesse aangeven voor een eventuele volgende jaargroep.

Anja Sophie Boorsma van Wakkere Tante faciliteert intervisie-bijeenkomsten in Amsterdam met een vaste groep mediators. We hebben net een eerste jaar afgerond met 7 positieve deelnemers. Ze waardeerden de kruisbestuiving in de groep, de voorbereiding en het enthousiasme van de intervisie-leider, de afwisseling binnen en tussen sessies, de steeds nieuwe intervisie-methodieken zodat het sprankelend blijft, en de strakke tijdregie. Door agenda-issues en uitschrijving uit het register zijn er 2 deelnemers gestopt en is er dus plek voor 2 nieuwe!

De 5 die overblijven hebben verschillende achtergronden/specialisaties. We hebben bijvoorbeeld 2 advocaten en 1 voormalig rechter. Er is iemand gespecialiseerd in echtscheidingen en een deelnemer die alleen zakelijke mediations doet. We hebben nu 3 vrouwen en 2 mannen, wonend in onder meer Friesland, Utrecht en Amsterdam.

Praktische informatie:

  • Het PE-reglement van de MfN schrijft minimaal drie bijeenkomsten per 12 maanden voor. Wakkere Tante biedt een pakket aan met vier bijeenkomsten per 12 maanden. Dit zorgt ervoor dat je, ook als je een keer ziek bent, aan je minimale hoeveelheid bijeenkomsten kunt komen. Dit systeem werkt alleen als iedereen zich committeert aan alle 4 de bijeenkomsten (behoudens overmacht). Dat levert de mensen die ‘onnodig’ een 4e bijeenkomst doen overigens gewoon extra punten op, die je ook weer kunt meetellen.
  • Het reglement schrijft sessies van minimaal 2 uur voor. Dat is aan de krappe kant. Wakkere Tante biedt sessies aan van 2,5 uur, met daarin een korte pauze. Daaraan voorafgaand is er een half uur inlooptijd, voor koffie/netwerken/bijpraten en speling voor het geval je vertraging hebt onderweg. Op jaarbasis krijg je 4 x 2,5 = 10 PE-punten. Per periode van 3 jaar is dat dus 30 punten. Je moet volgens het reglement min. 18 intervisie-punten behalen en je mag er max. 34 opvoeren.
  • De sessies vinden plaats in een zaaltje in het Polanentheater: Polanenstraat 174 Amsterdam. Dit is in de Spaarndammerbuurt in het westen van de stad. Het is vlakbij de ring A10 West, en ook goed bereikbaar met de bus vanaf Centraal Station en Station Sloterdijk. Parkeren kan in de buurt voor €3 per uur.
  • De sessies zijn ofwel van 10:00-12:30 ofwel van 16:00-18:30. Elke keer gaat er een datumprikker uit en wordt een datum geprikt waarop iedereen kan. De ervaring van het eerste jaar leert dat de sessies meestal op maandag of dinsdag zijn.
  • Het jaarpakket kost €150,- excl. BTW per persoon. Dit is inclusief de zaalhuur. Je krijgt een factuur. Voor de kosten maakt het niet uit of je 3 of 4 keer aanwezig bent. Deelnemers kunnen elke periode opnieuw besluiten of ze een nieuw jaarpakket willen nemen. Het eerstvolgende pakket start in december 2018, of uiterlijk januari 2019.

Over de facilitator: Anja Sophie Boorsma (1977) is sinds 2004 werkzaam als facilitator bij verschillende soorten organisaties, waar ze verschijnt in diverse rollen: trainer, coach, theatermaker, dagvoorzitter, procesbegeleider, schrijver en spreker. Ze deed in 2015 de basisopleiding Mediation bij het MTi en is daar nu gastdocent in ‘Omgaan met Onverwachte Wendingen en Impasses’ (Improvisatietechnieken voor Mediators). Deze training krijgt gemiddeld een score van 8,5 van de deelnemers. Omdat ze een generalist i.p.v. specialist is, heeft ze besloten geen registermediator te willen worden. Door haar jarenlange ervaring als facilitator heeft de MfN haar echter wel geaccepteerd als officiële intervisie-leider.

Intervisies met Anja Sophie zijn altijd anders. Het afgelopen jaar gebruikte ze de volgende methodieken:

Hoeden van De Bono, Roddelen, Associatiekaarten, Metaforen, Levend Kernkwadrant, Incidentmethode, Kernwaarden, Appreciative Inquiry.

Als je je wilt aanmelden of een vraag hebt: stuur een mail naar hallo@wakkeretante.nl of gebruik de blauwe knop.

Als je even mijn stem wilt horen om te kijken of het klikt: bel naar 06-54761742.